Planerna på oljeborrning på Gotland uppskjutna igen

Foto: Berit

På grund av det låga oljeprisen avvaktar Gripen Gas med planerna på provborrning för olja på fem platser på Gotland.

Företaget ville provborra på 30 platser på ön, men fick tillstånd för fem. Nu ligger planerna på is:

– Oljepriset har gått ner från 120-130 dollar per fat till 35 dollar per fat och på den nivån finns det inte många bolag som utvinner olja lönsamt i hela världen, säger Tomas Häggkvist på Gripen Gas till Sveriges Radio.

Gripen Gas hade hoppats på att kunna utvinna råolja i två till tre brunnar på ön. Kvalitén på oljan gör att den är lämplig att utvinna diesel av.

Om företaget skulle vilja gå vidare med utvinningen efter provborrningarna så måste de ansöka om tillstånd igen hos myndigheten Bergsstaten. Regionen är negativt inställd till oljeborrningen, och har tidigare ansökt om så kallat kommunalt veto för att stoppa projektet, men fått avslag.

Miljö online2

Liknande artiklar