Snart kan du kanske bära klimatsmarta kläder av växthusgaser och luft

Foto: keepingtime_ca (CC BY 2.0)

Inom forskningsgrenen ”Smart textiles” och projektet ”From air” arbetas det för att ta fram textiler som i stället för att bidra till växthuseffekten tvärtom ska kunna bidra till miljön positivt, skriver Forskning.se.

Projektet drivs i samarbete med forskare på Borås högskola och målet är att skapa ett systemskifte i textilbranchen med hjälp av en ny tillverkningsmetod. Enligt metoden ska textilfibrer kunna framställas av växthusgaser från luften. Meningen är att textilfibrerna ska binda metangas och på så sätt minska dess andelar i atmosfären.

Genom det nya tillverkningssättet kan en dubbel miljöeffekt nås, menar Lena-Marie Jensen, koordinator för projektet.

Idag består hälften av alla textila fibrer av syntet som tillverkas av fossilbaserade råvaror, till exempel polyester. Kan vi ersätta dessa med fibrer som binder växthusgaser får vi en dubbel miljöeffekt genom att både minska den fossila användningen och samtidigt minska växthusgaser. […] Fungerar tekniken har den potential att bli en ”game changer” inom textilindustrin, menar Lena-Marie.

Första steget blir nu att framställa en konkret modell, gjord på växthusgas och luft, för att visa för marknaden att projektet är genomförbart. I förlängningen finns förhoppningen att konsumenter ska förstå betydelsen av att shoppa så klimatsmart som möjligt. En förhoppning är också att minska på avfallet genom att att producenter och återförsäljare gör det smidigt för konsumenten att lämna in plagg för lagning eller återvinning.

Miljö online2

Liknande artiklar