Sveriges kuster fylls med plastskräp

Foto: Håll Sverige Rent

Stor analys genomförd på tre platser i landet. 

Håll Sverige Rent har analyserat skräpet från den stora skräpplockardag som anordnades i Strömstad, Lysekil och Simrishamn en dag i april. Resultatet: plastskräpet är det vanligaste skräpet längst med den svenska kusten. Den största källan är konsumenter, utom på västkusten där det är en större andel industrirelaterat skräp.

– Undersökningen visar att skräpet i stor utsträckning består av plastförpackningar. Vi måste försöka stoppa skräpet vid källan, men vi vet för lite om det i dag för att kunna sätta in rätt åtgärder. Det behövs mer kunskap om var skräpet kommer ifrån från början, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

I Strömstad och Lysekil var 84 respektive 91 procent av skräpet som samlades in plast. I Simrishamn var den största fraktionen glas, som dock visade sig komma från en enskild grillplats vid stranden.

– Det mesta av det insamlade skräpet är sådant som tar mer än 100 år för naturen att bryta ned, säger Johanna Ragnartz, som i en nyligen publicerad debattartikel också skriver:

Nedskräpning beror oftast på ett mänskligt beteende, det är helt enkelt någon som har skräpat ned. Människor gör som andra gör, och att skräp föder skräp är väl belagt i forskningssammanhang. Det är egentligen det absolut enklaste miljöproblemet att lösa – det är bara att låta bli att skräpa ner. Men det krävs förebyggande arbete, och kommunerna är en nyckelaktör mot nedskräpningen.

Nu är det dags att gå från ord till handling. Och alla kan starta med att plocka #ettskräpomdagen.

Miljö online2

Liknande artiklar