Vänsterpartiet inleder kampanj för att stoppa Vattenfalls brunkolsförsäljning

Foto: Daniel Mueller / Greeneace

Enligt partiledaren Jonas Sjöstedt handlar det om att försöka påverka Miljöpartiet och Socialdemokraterna inför det beslut som regeringen ska ta inom några veckor – om att godkänna eller inte godkänna Vattenfalls föreslagna affär.

I söndags när Vänsterpartiet avslutade sin kongress i Örebro sa Jonas Sjöstedt att partiet nu ska inleda en kampanj i syfte att stoppa Vattenfalls planer på att sälja hela sin tyska brunkolsverksamhet. Bland annat sa han:

– När vi lämnar den här kongressen drar vi igång en kort men mycket intensiv kampanj för att Vattenfalls kol ska avvecklas, för det är nu det avgörs. Jag vänder mig direkt till Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Det är nu det avgörs hur er regering kommer att gå till historien – som den regering som svek klimatet när det gällde, eller som den regering som vågade ta ett modigt och nödvändigt beslut. Ett beslut som vi vet krävs av klimatet och av kommande generationer.

Nyligen skrev Jonas Sjöstedt en debattartikel i Aktuell Hållbarhet där han riktar hård kritik mot affären och den tilltänkta köparen, det tjeckiska bolaget EPH.

Den tilltänkta köparen EPH är ett tjeckiskt riskkapitalbolag med tveksam inriktning och helt utan miljöambitioner. Ägaren har även nämnts i samband med rapporteringen kring den kontroversiella advokatbyrån Mossack Fonseca och Panamadokumenten. (…)

Det går inte att tänka sig en sämre affär ur klimatsynvinkel. Så allvarligt är det. Vi kan ansvarsfullt avveckla det här kolet eller sälja det till ett skurkföretag. Ska det finnas något allvar i talet om klimatansvar, då måste regeringen nu sätta ner foten och säga till Vattenfall: Ni får inte sälja.

Miljö online2

Liknande artiklar