Världens största välgörenhets-organisation divesterar

Foto: Adbar (CC BY-SA 3.0)

De låga oljepriserna och utvecklingen inom förnybar energi gör att allt fler satsar på att divestera. Nu väljer även The Gates Foundation att sälja sina investeringar i oljebolaget BP.

Stiftelsen, som även är världens största välgörare för global hälsa, har sedan 2014 minskat sina fossila investeringar från 1,4 miljarder dollar till 200 miljoner dollar. The Gates Foundation har tidigare sålt investeringar till ett värde av 825 miljoner dollar i oljejätten ExxonMobil.

Nyheten gläder divesteringsaktivister, men de menar också att det nu är hög tid att släppa taget om de återstående investeringarna.

Att investera i oljebolag är totalt oförenligt med the Gates foundation’s uppdrag att säkra allas rätt till ett friskt och produktivt liv, säger Alec Connon, arrangör från the Gates Divest campaign.

Många divesteringsförespråkare menar att försäljning av fossila aktier och fonder är smart både ur ett ekonomiskt och ur ett moraliskt perspektiv. Bland annat visade en analys från november 2015 att stiftelsen kunde ha sparat 1,9 miljarder dollar om de hade divesterat redan 2012.

Miljö online2

Liknande artiklar