Bara tre av tio svenskar känner till FN:s nya globala mål om hållbar utveckling

Foto: UNDP

En ny Sifo-undersökning om Agenda 2030-arbetet presenterades i dag.

Det är biståndsorganisationen We Effect som låtit Sifo undersöka hur bra svenskarna känner till FN:s 17 globala mål om hållbar utveckling som världens länder enades om förra året. Resultatet är nedslående. I Sifo-undersökningen svarar sju av tio, 69 procent, att de inte hört talas om målen.

– Om man inte känner till målen är det också föga troligt att man vill bidra till att nå dem. Undersökningen visar att vi måste kavla upp ärmarna och göra frågan mer levande runt såväl köksborden som i samhällsdebatten, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect, i ett pressmeddelande.

Liknande kritik har hörts tidigare. Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:

– Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.

Med anledning av det uttalandet startade Supermiljöbloggen nu i veckan en ny serie om målen, som ska gå som en följetong under hela sommaren. Hittills har miljöminister Karolina Skog (MP) och Fores vd Mattias Goldmann medverkat.

Miljö online2

Liknande artiklar