Fiskyngel äter hellre plast än plankton

Foto: By Georg Mittenecker [CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

I en ny rapport som i dagarna publicerades i tidskriften Science har svenska forskare kommit fram till den förbryllande upptäckten att fiskyngel verkar föredra mikroplast framför plankton, vilket ger förödande konsekvenser. 

Bestånden av både gädda och abborre har minskat kraftigt i vissa områden i Östersjön de senaste åren, vilket kan ha en förklaring av den ökande mängd mikroplaster som flyter runt i haven rapporterar Svenska Dagbladet.

De största bovarna av mikroplaster är slitage från vägtrafik och däck, konstgräs och båtfärg, men även hygienprodukter, kosmetika och tvätt av syntetkläder som SMB skrivit om tidigare.

De tester som gjorts visar på en minskad kläckningsfrekvens av abborre samt att både beteende och storlek är förändrade. Plasten ger näringsbrist och gifterna som finns i verkar påverka ynglen i den grad att de inte reagerar på dofter från rovfiskar som de normalt borde göra.

Det mest underliga och skrämmande med forskningen är dock att ynglen verkar föredra mikroplasten framför sin naturliga föda, plankton. Bredare forskning behövs för att kunna fastställa resultaten, men det är ändå en banbrytande upptäckt.

Det här är första gången vi ser att ett djur föredrar att äta plastpartiklar framför naturlig föda, säger Oona Lönnstedt, marinbiolog vid Uppsala Universitet till TT i SvD.

Miljö online2

Liknande artiklar