Fler översvämningar i Europa när klimatet förändras

Foto: byothe (Public Domain)

Minst 18 personer har dött och tiotusentals personer har behövt lämna sina hem på grund av de stora översvämningarna som pågår i Centraleuropa. I Paris har floden Seine stigit med över 6 meter, vilket är den högsta nivån på 34 år. Översvämningarna bedöms kosta försäkringsbolagen över 600 miljoner euro. 

I Europa har det mellan 1980-2010 varit 31 procent fler rekordregnfall än vad som kunde ha förväntas utan en global uppvärmning, visar en studie. När temperaturen ökar så kan atmosfären innehålla mer vatten som kan frigöras under stora regnoväder.

Enligt FN:s klimatpanel kommer extrema regnhändelser att öka risken för att floder i Europa översvämmas, vilket nu händer med bland annat franska Seine.

Det går inte att säga att denna översvämning är på grund av klimatförändringarna, men vi kommer att få se fler översvämningar och extrema väderhändelser som denna om klimatförändringarna förvärras.

Miljö online2

Liknande artiklar