Hälften av Socialdemokraternas väljare vill att regeringen stoppar brunkolsaffären

Foto: Greenpeace

Ny Sifo-undersökning presenterad. 

SvD Näringsliv rapporterar i dag om en ny Sifo-undersökning som tagits fram på uppdrag av Greenpeace, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden. Frågan som ställts är om Vattenfall ska få sälja sin tyska brunkolsverksamhet till det tjeckiska energibolaget EPH eller inte.

Enligt undersökningen vill 49 procent av väljarna som uppger sig vara socialdemokrater att regeringen säger nej till affären, medan 32 procent vill att Vattenfall ska ges klartecken till att sälja.

Sett till samtliga tillfrågade väljare är det ett liknande resultat, där 49 procent är emot en affär och 27 procent vill att affären godkänns. Inom Alliansen är motståndet mot en affär störst hos de väljare som uppger sig rösta på Liberalerna, där 56 procent är mot en affär och 24 procent är för.

När Vattenfall presenterade sin försäljningsplan den 18 april sa Mikael Damberg (S), som är ytterst ansvarig för frågan, att ett regeringsbeslut i frågan skulle komma om runt två månader. SvD Näringsliv skriver att man erfar att ett beslut kan komma nu i veckan.

_______

Läs mer:

I går skrev Supermiljöbloggen om vad professor Johan Rockström sa angående Vattenfalls brunkolsverksamhet när han nyligen talade på ett internt miljöseminarium som Socialdemokraterna anordnade på Sveavägen 68 i Stockholm. Den artikeln finns att läsa här.

Miljö online2

Liknande artiklar