Kalifornien stänger sitt sista kärnkraftverk – ska satsa på förnybart, energilagring och effektivisering

Foto: PGE

De två reaktorerna planeras att tas ur drift om åtta respektive nio år. 

I förra veckan meddelade det amerikanska energibolaget PG&E att förhandlingar skett med både fack och miljöorganisationer och att man kommit överens om att de två reaktorerna vid Diablo Canyon Power Plant, som är Kaliforniens sista kärnkraftverk som fortfarande är i drift, ska stängas ned 2024 respektive 2025. I ett pressmeddelande skriver bolaget:

The Joint Proposal would replace power produced by two nuclear reactors at the Diablo Canyon Power Plant with a cost-effective, greenhouse gas free portfolio of energy efficiency, renewables and energy storage.

Daniel Hirsch, som leder the program on Environmental and Nuclear Policy vid UC Santa Cruz, säger till LA Times att beslutet är viktigt:

– It is not simply a decision to phase out the plant, but to replace it with efficiency and renewables. So it is a very strong net gain for the environment.

Erich Pica, chef för Friends of the Earth, som varit med i förhandlingarna, är nöjd och säger i ett pressmeddelandet:

– This is an historic agreement. It sets a date for the certain end of nuclear power in California and assures replacement with clean, safe, cost-competitive, renewable energy, energy efficiency and energy storage. It lays out an effective roadmap for a nuclear phase-out in the world’s sixth largest economy, while assuring a green energy replacement plan to make California a global leader in fighting climate change.

Miljö online2

Liknande artiklar