Liberalerna backar ur energiöverenskommelsen

Foto: Flickr/Alliansen

Alliansens linje spricker när Björklunds parti hoppar av de viktiga energisamtalen. 

De historiska samtalen om Sveriges energiframtid är nu inne på övertid, skriver DI. Förhoppningen var att en blocköverskridande överenskommelse mellan regeringen och Alliansen skulle presenteras i slutet av maj. Utgångsläget för energisamtalen är att man utgår från Alliansens energiuppgörelse från 2009, som ska ligga till grund för en mer långsiktig överenskommelse.

Men nu meddelar Liberalerna att man lämnat förhandlingarna, efter att de övriga allianspartierna förra veckan la ett bud som Liberalerna inte ville ställa sig bakom. Orsaken sägs vara att Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill se fortsatta subventioner till förnybara energislag. Liberalerna menar att det kommer leda till att fler kärnkraftsreaktorer måste stängas.

Alla andra partier diskuterar olika typer av subventioner och det är inte den vägen vi vill gå, säger partiledare Jan Björklund till DI.

Kritiken lät inte vänta på sig. Energiminister Ibrahim Baylan kommenterar till Ny Teknik:

Jag beklagar att Liberalerna valde att lämna förhandlingarna. Svensk energiförsörjning är för viktig för att ta kortsiktiga politiska poänger. Nu är det viktigt att övriga borgerliga partier är med och tar ansvar för att hitta en blocköverskridande energiöverenskommelse som håller över tid.

Miljö online2

Liknande artiklar