Vattenfall kritiseras för egenproducerad artikel om brunkolsförsäljningen

Foto: Anders Hellberg

Publicerades nu i veckan, samtidigt som ett regeringsbeslut rycker allt närmare. 

I onsdags gick Vattenfall ut med en egenproducerad artikel på sin hemsida. Artikeln finns i en svensk, engelsk, dansk och holländsk version – men dock inte på tyska.

Det är Vattenfall News som har talat med Sabine Froning, chef för Public and Regulatory Affairs & Stakeholder Relations på Vattenfall. I intervjun diskuterar hon vilka konsekvenser det kan bli för den tyska energiomställningen, energiewende, om Vattenfall säljer sin brunkolsverksamhet till det tjeckiska bolaget EPH. Bland annat säger Sabine Froning:

– Ingen i Tyskland skulle påstå att Vattenfall-affären har någon större effekt på hur den tyska energiomställningen utvecklas i framtiden.

Hannes Hönemann på Vattenfall News, som jobbar med public relations på Vattenfall, följer därefter upp med frågan:

Ur svenskt perspektiv verkar det förmodligen konstigt att tyskarna inte diskuterar möjligheten att stoppa brunkolsverksamheten i Lausitz. 

Både dessa citat är intressanta, inte minst sett till det öppna brev (pdf) från elva tyska organisationer som skickades till alla riksdagsledamöter i Sverige för bara några veckor sedan. Här kan man läsa:

As representatives of German Churches, environmental and developmental organizations we are highly concerned by the possibility of a sale to such dubious investors and therefore ask you to stop the sale.

Germany is often seen as an example when it comes to climate policy, with many learning from or emulating its ambitious energy transition. However, the sale has the potential to seriously disrupt Germany’s flagship policy: The need for a coal phase-out as part of the energy transition is being widely discussed in Germany for the first time. Large energy utilities like Vattenfall play a critical role in this discussion. Vattenfall could lead the way by initiating the coal phase-out in a socially and environmentally responsible way in Lusatia. EPH on the other hand is likely to pursue a strategy of short-term profit maximisation that bets on a failure of the energy transition.

På Twitter är det nu flera som undrar vad Vattenfall egentligen menar med artikeln.

Miljö online2

Liknande artiklar