Ekosystemet kollapsar i delar av Stora Barriärrevet

Foto: Matt Kieffer (CC BY-SA 2.0)

Delar av ekosystemet i Stora Barriärrevet har helt kollapsat, säger Justin Marshall, chef på CoralWatch och forskare på University of Queensland till The Guardian.

Efter att ha undersökt korallreven runt ön Lizard Island i Stora Barriärrevet har Marshall kommit fram till att 90 procent av korallerna av arten Acropora florida i området har dött och att cirka 50 procent av fiskarna har försvunnit. När korallerna dör försvinner fiskarnas skydd och mat.

När vattnet blir varmare eller förorenat försvinner alger som producerar mat till korallerna. Korallerna blir då vita och processen kallas därför korallblekning. Om algerna är borta under en längre tid kan korallerna dö.

Det är förvånande att korallblekningen fortsatt trots att det är vinter på södra halvklotet och att vattnet då blir kallare, säger Marshall. I våras bedömdes att endast sju procent av Stora Barriärrevet är helt opåverkat av korallblekning, vilket Supermiljöbloggen skrev mer om här.

Klimatförändringarna och El Niño är orsakerna till korallblekningen i Stora Barriärrevet. El Niño är ett naturligt fenomen som återkommer vart 4-7 år då vindarna i Stilla Havet byter riktning och som bland annat innebär högre temperaturer för Australien.

Stora Barriärrevet är 2300 kilometer långt och därmed världens största korallrev. De är väldigt viktiga eftersom cirka en fjärdedel av alla marina arter är beroende av dem. En fjärdedel av världens korallrev är redan skadade och cirka ytterligare två tredjedelar är hotade, enligt WWF.

Miljö online2

Liknande artiklar