Liberalerna vill ha koldioxidskatt på EU-nivå

Foto: Joakim Berndes (Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.)

Liberalerna presenterade igår ett förslag på koldioxidskatt i EU. Förslaget är att skatten ska täcka de områden som inte är med i EU:s system för handel med utsläppsrätter, som exempelvis transportsektorn. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund motiverade förslaget med att:

Klimatet är vår tids ödesfråga. Som alla föräldrar så undrar jag ibland hur världen kommer se ut när mina barn blir vuxna och får egna barn. Deras möjligheter i livet och deras frihet kommer vara beroende av de beslut som vi fattar idag.

Under sitt tal i Almedalen tog Björklund även upp den ryska gasledningen Nord Stream i Östersjön och kritiserade projektet för att vara dåligt för både klimatet och säkerheten. Men Björklund nämnde inte att Alliansregeringen godkände gasledningen 2009.

Även energiöverenskommelsen fick en del av Björklunds kritik med motivering att den i praktiken innebär ett slutdatum för kärnkraften.

Miljö online2

Liknande artiklar