Paris förbjuder gamla bilar i kampen mot luftföroreningarna

Foto: Damián Bakarcic (CC BY 2.0)

Ny månad, ny lag. Från och med juli får bilar tillverkade före 1997 inte längre köra på Paris gator mellan klockan 8 och klockan 20, måndag till fredag.

Det senaste året har bjudit på flertalet smoglarm och disiga bilder från den franska huvudstaden. Förhoppningen är att den nya lagen drastiskt ska minska både skadliga luftföroreningar och bullernivåer.

I september förra året utlyste stadens ledning en bilfri dag och resultatet var överraskande positivt. Halterna av kvävedioxid i luften sjönk med 40 procent och ljudnivån halverades i stadens centrum.

För två månader sedan påbörjades ytterligare ett initiativ vid namn ”Paris respire”, eller ”Paris andas”, vilket går ut på att alla bilar förbjuds i vissa centrala zoner den första söndagen i varje månad. Enligt Paris borgmästare, Anne Hidalgo, kan det senaste bilförbudet komma att utökas och gälla bilar nio år eller äldre.

Miljö online2

Liknande artiklar