Skenande kostnader för brittiskt kärnkraftverk

Foto: EDF

Nya frågetecken kring det planerade bygget. 

För ett år sedan uppskattades det att det nya kärnkraftverk som planeras i Storbritannien, Hinkley Point C, sammantaget skulle föra med sig en nota under sin livstid på 14 miljarder pund. Nu är den siffran uppe i 37 miljarder pund, rapporterar The Guardian.

Paul Dorfman, forskare vid University College London, säger till tidningen:

– This whole-life cost of £37bn is a truly shocking figure. It is an extraordinary ramp-up from last year’s figure, and just underlines how hard it is to get a real handle on the long-term cost of Hinkley.

The Guardian skriver att detta är ovälkomna nyheter, inte minst för det franska bolaget EDF, som är ansvarig för bygget.

The latest increase is a new blow to a scheme with an already precarious outlook due to the debt problems besetting its lead developer, EDF, which has been hit by rising costs and delays to another new-build nuclear power station scheme, at Flamanville, in Normandy.

Miljö online2

Liknande artiklar