Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Vi står och faller med städerna”

    Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på Sweco, om FN:s globala mål för hållbar utveckling, och vad man själv kan göra för att bidra till att målen ska kunna nås.

    Världens länder enades förra året under FN:s flagg om 17 globala mål för hållbar utveckling. Sammanlagt finns 169 olika delmål, och siktet är inställt på att nå dem senast år 2030.

    Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:

    – Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.

    Supermiljöbloggen vill förstås hjälpa till. Därför har vi valt att fråga människor från en rad olika håll i samhället hur de ser på arbetet med målen.

    _______________

    I dag har turen kommit till Andreas Gyllenhammar.

    Vad jobbar du som?

    – Jag är hållbarhetschef på Sweco. Vi har ingen separat hållbarhetsavdelning utan vår strategi är att integrera hållbarhet i befintliga processer och verksamheter. Som hållbarhetschef sysslar jag med omvärldsbevakning, strategiskt stöd till ledningen, konceptutveckling och representerar Sweco i internationella sammanhang som FN-möten och globala nätverk där vi deltar. Dessutom konsultar jag som rådgivare och föreläser om hållbar stadsutveckling, klimatförändringar och smarta städer.

    Om du bara får välja ett mål eller ett delmål som du vill lyfta fram lite extra, hur är det formulerat och varför väljer du det?

    – Då måste jag ju välja nr 11: Hållbara städer och samhällen! Det är mitt favoritmål. Alla målen är ju viktiga, det är därför de är där, och de hänger också ihop på intrikata sätt, men nr 11 ligger mig extra varmt om hjärtat. Det är kärnan i Swecos verksamhet och det som förenar alla våra 14 500 konsulter.

    – Syftet med Sweco är att bidra till att utforma framtidens hållbara städer och samhällen. Mål 11 var ganska omdiskuterat under processen med att ta fram de globala målen och ett tag såg det ut som om det inte skulle komma med i slutförslaget. Resonemanget var att det överlappas så mycket av många av de andra målen. Vi var med och tog strid för att 11:an absolut platsar och det har just att göra med hur viktig själva skalan städer är i dag. Man kan till och med säga att striden om hållbar utveckling till stor del kommer att avgöras av huruvida städer lyckas med omställningen. Att vi står och faller med städerna har att göra med urbaniseringen, att en stor del av utsläpp, konsumtion och tillväxt sker i städer. Dessutom har städer inbyggda kvaliteter som gör att de potentiellt kan nå hög hållbarhet. Det är hög täthet, stor mångfald och öppnar upp för effektiva systemlösningar för kollektivtrafik, logistik och boende.

    – Jag tycker att mål 11 är ett målområde med snabb och positiv utveckling, speciellt nu när digitaliseringen har gett oss ett nytt verktyg till att snabbspola hållbar utveckling och visar på möjligheterna att inte bara bygga eller fysiskt omvandla städer utan att även ”köra” städerna på ett effektivare och mer inkluderande sätt. Det är därför som det är så intressant med smarta städer.

    Om man är en person som kanske inte har järnkoll på alla 17 mål och 169 delmål, men som ändå vill bidra till att målen ska kunna nås, har du något tips på vad man då kan börja med att göra?

    – Att lära sig dem! I vårt hållbarhetsnätverk på Sweco gjorde vi en egenhändigt framställd ”kortlek” med alla 17 mål. Målet på framsidan och delmålen på baksidan. Sedan lekte vi med dessa, gjorde spel, valde, valde bort, rankade, pratade och insåg till slut att den stora poängen med de globala målen är det nya, mycket tydligare språk för hållbar utveckling som vi nu tagit fram internationellt.

    – Jag ser att vi framöver kommer att få många lärverktyg i form av spel, appar, utbildningar och så vidare och det är bara att hänga på vad som passar dig. Varför inte lära sig av den bästa? Kolla in Jeffrey Sachs korta onlinekurs om målen. Det är väl investerad tid. Dessa mål är relevanta för alla länder och vi kommer ha dem, till att börja med, de kommande 15 åren. Det är alltså väl värt för alla att sätta sig in i dem.

    _________

    Läs mer:

    Mål 11: Städer och bosättningar ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

    Tidigare artiklar i serien:

    13/6 Karolina Skog (MP): ”Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen”

    16/6 Mattias Goldmann, Fores”Börja med det som är enkelt, kul och lönsamt”

    18/6 Nina Ekelund, Hagainitiativet: ”Samarbete är avgörande för att lyckas med de globala utmaningarna”

    27/6 Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAid Sverige: ”Vi kan inte ens föreställa oss hur det är att leva utan rent vatten”

    4/7 Måns Nilsson, Stockholm Environment Institute: ”Alla målen har lika stor vikt”

    5/7 Håkan Wirtén, Världsnaturfonden WWF: ”Vi måste fördela användningen av resurser mer rättvist”

    11/7 Charlotte Petri Gornitzka, Sida: ”Vi måste lägga in en extra växel”

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.