Avgift på plastpåsar blev succé

Foto: Defra

Försäljningen av plastpåsar i Englands ser ut att minska med omkring sex miljarder påsar om året, visar preliminär data.

Förra året införde England en avgift på fem pence för plastpåsar. Regeln gäller för alla företag som har fler än 250 anställda och den extra avgiften på plastpåsarna ska gå till välgörande ändamål, rapporterar BBC News.

Nu har ett halvår gått, och åtgärden har visat sig vara mycket framgångsrik enligt den brittiska regeringen som skriver i ett pressmeddelande:

Over seven billion carrier bags were issued by seven main retailers in 2014, falling to just over half a billion in the first six months of the 5p charge for single use carrier bags introduced in October 2015.

Miljöminister Thérèse Coffey säger i samma pressmeddelande:

– Taking six billion plastic bags out of circulation is fantastic news for all of us – it will mean our precious marine life is safer, our communities are cleaner and future generations won’t be saddled with mountains of plastic sat taking hundreds of years to breakdown in landfill sites. The 5p charge has clearly been a huge success – not only for our environment but for good causes across the country that have benefitted from an impressive £29 million raised.

Miljö online2

Liknande artiklar