Miljöorganisationer jublar efter att dammbygge stoppas i Amazonas

Foto: Greenpeace

Kraftverksdammen skulle ha lagt enorma regnskogsområden under vatten.

Brasiliens miljötillsynsmyndighet Ibama gjorde i veckan klart att man skjuter upp beslutet om tillstånd för en ny kraftverksdamm på Tapajosfloden i Amazonas. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters som skriver:

With installed capacity of about 6.1 gigawatts, the dam proposed by state-run Eletrobras, Brazil’s largest power utility holding, and a group of other electricity companies, would have been one of Brazil’s biggest.

But it would have flooded 376 square kilometers of Amazon rainforest that is home to some 12,000 Munduruku Indians, according to Greenpeace.

Scientists commissioned by Greenpeace said last year that the environmental impact assessment was a ”marketing tool” that totally disregarded the indigenous people living along the banks of the Tapajos river.

Greenpeace, som bland annat hjälpt Munduruku-folket genom att kartlägga och märka ut deras traditionella mark, skriver i ett mejlutskick:

Jättedammen i hjärtat av Amazonas är stoppad! Efter en 30 år lång kamp för att skydda sitt hem har Munduruku-folket vunnit en avgörande seger.

Miljö online2

Liknande artiklar