Obama skapar planetens största skyddade område

Foto: Official White House Photo by Pete Souza

Det marina reservatet utanför Hawaii blir sammanlagt 1,5 miljoner kvadratkilometer stort. 

USA:s president Barack Obama har beslutat att kraftigt utöka skyddet av Papahānaumokuākea Marine National Monument, ett område utanför Hawaiis kust. Beslutet innebär att fiske och andra extraktiva aktiviteter blir förbjudet på ett område som är 1,5 miljoner kvadratkilometer stort. Det kan jämföras med hela Sveriges yta som är på drygt 447 000 kvadratkilometer.

Nyhetsbyrån Reuters skriver:

The monument was first established 10 years ago by former Republican President George W. Bush, who created the world’s largest marine reserve at the time, protecting close to 140,000 sq miles of ocean around the Hawaiian archipelago and inspiring a series of similar projects around the world.

The four-fold boost in territory will cover an area with more than 7,000 marine species, including a coral that is the world’s oldest-known living organism at 4,265 years old.

Washington Post, som har publicerat en karta över området, skriver:

All commercial extraction activities, including commercial fishing and any future deep-sea mining, will be prohibited in the expanded monument. However, recreational fishing, removal of resources for traditional Hawaiian cultural purposes and scientific research will be allowed with a federal permit.

Miljö online2

Liknande artiklar