Dålig start för finskt kärnkraftsbygge

Foto: Fennovoima

Finlands näringsminister menar att det finns allvarliga brister i energibolaget Fennovoimas säkerhets- och verksamhetskultur.

Supermiljöbloggen har länge följt Fennovoimas skandalomsusade kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki i norra Finland, cirka 15 mil från den svenska kusten.

Det är först 2018 som finska Strålsäkerhetscentralen, Stuk, slutligt avgör om kärnkraftsverket verkligen får byggas, men hittills har det inte direkt gått enligt planerna för Fennovoima.

I veckan rapporterade Yle om den senaste tidens problem.

Fennovoima är minst ett halvår försenad med en del av de dokument som bolaget ska leverera till Strålsäkerhetscentralen, rapporterade Yle på onsdag.

En dag innan blev det klart att en chef vid Fennovoima fick gå då han meddelande Strålsäkerhetscentralen om säkerhetsproblem.

Några veckor tidigare avslöjade Yle att Stuk anser att Fennovoima nonchalerar säkerheten. Yles reportrar hade fått tag i ett hemligt protokoll från Stuks inspektion vid Fennovoima.

Finlands näringsminister Olli Rehn säger nu till tidningen:

– Jag är överens med Stuk om att Fennovoimas säkerhetskultur och verksamhetskultur har allvarliga brister. Fennovoima måste klara av att korrigera dem under höstens lopp innan bolaget kan tänka sig få ett bygglov.

Miljö online2

Liknande artiklar