EU ratificerar klimatavtalet

Foto: Niccolò Caranti

EU:s medlemsländer har kommit överens om att godkänna fjolårets Parisavtal, uppger Frankrikes miljöminister på Twitter. 

Seger! Miljöministrarna ger enhälligt sitt stöd till att ratificera Paris-avtalet, skriver franska miljöministern Ségolène Royal på på Twitter enligt DN.

Många trodde att ratificeringen skulle bli en svår och utdragen process, men nu kan avtalet börja gälla snabbare än någon förutsett. Det bådar gott för vidare förhandlingar vid det årliga klimattoppmötet, som i år hålls i Marrakech 7-18 november. Sveriges klimatminister Isabella Lövin sa tidigare idag till Aftonbladet att hon var hoppfull för dagens möte:

Det är väldigt viktigt. Klimatkommissionären Cañete och (kommissionsordföranden Jean-Claude) Juncker också har verkligen lagt in en överväxel för att vi ska kunna göra det här så snart som möjligt så att det ska kunna ske innan Marrakech.

Avtalet träder i kraft när minst 55 procent av världens länder, som står för minst 55 procent av de totala utsläppen, har godkänt det. Den gränsen kommer passeras med råge nu när alla EU-länder har hoppat på tåget. En viktig del i ratificeringsprocessen skedde när USA och Kina tillsammans undertecknade avtalet i början av september, då de båda står för 38 procent av världens totala utsläpp.

Vill du veta mer om vad klimatavtalet egentligen innebär? Här har Supermiljöbloggen skrivit mer det.

Miljö online2

Liknande artiklar