Finland och Frankrike i nytt kärnkraftsbråk

Foto: TVO

Reaktorn i Olkiluoto skulle stå färdig i början av 2009. Blir förmodligen inte klar förrän 2018. 

I Finland fortsätter turerna kring kärnkraftsbygget i Olkiluoto. Yle rapporterar att det finska kärnkraftsbolaget Industrins Kraft, TVO, nu har inlett en rättsprocess mot den franska leverantören Areva, detta enligt Yle för att ”se till att det utdragna och farsartade bygget av en tredje reaktor vid kärnkraftverket Olkiluoto verkligen slutförs”.

Bygget är kraftigt försenat. Från början var det tänkt att den nya reaktorn skulle stå klar i början av 2009. Men nu är siktet i stället inställt på slutet av 2018.

Yle skriver:

TVO och Areva har redan länge tvistat om Olkiluotobygget. TVO har krävt 2,6 miljarder euro i skadestånd av Areva på grund av förseningarna. Den franska tillverkaren Areva har i sin tur stämt Industrins Kraft på 3,4 miljarder euro.

Finlands statsminister Juha Sipilä har nyligen uttalat sig om bygget och sagt:

– Tidtabellen har försenats obegripligt mycket. Projektet måste nu fås klart säkert och trovärdigt.

Miljö online2

Liknande artiklar