Frankrike förbjuder bestick, tallrikar och muggar av plast

Foto: Steven Depolo//Flickr

Frankrike fortsätter att leda kampen mot plastanvändningen. Från och med 2020 är det slut med engångsartiklar för mat och dryck gjorda av plast. 

Sedan årsskiftet 2016 råder förbud mot att sälja plastpåsar, och nu fortsätter alltså Frankrike på den inslagna banan med att bannlysa bestick, tallrikar och muggar tillverkade av plast. Plastliknande material som går att kompostera ska dock fortfarande få användas, skriver The Independent.

På kort tid har Frankrike gått från att ha varit en relativt blek spelare i miljömässiga sammanhang till att bli en riktig framgångssaga. Supermiljöbloggen har bland annat skrivit om hur landet lagstiftat om att solceller eller växtlighet måste finnas på alla kommersiella byggnader, hur energisektorns utsläpp minskat dramatiskt, och att mataffärer inte får slänga mat. Dessutom var Frankrike drivande för att få igenom 1,5-gradersmålet under fjolårets klimattoppmöte.

RÄTTELSE: Det har nu framkommit uppgifter om att det kan ha skett en översättningsmiss gällande detaljerna kring lagen. I den här debattartikeln skriver Greenpeaces Rosanna Endre att lagen endast kräver att femtio procent av plasten i engångsartiklarna ska vara gjorda av biologiskt nedbrytbart material. Resterande halvan får fortfarande tillverkas av olja. Supermiljöbloggen beklagar att Frankrike inte vågar ta ut svängarna ordentligt, och vi kommer uppdatera texten löpande om vi får mer information.

Miljö online2

Liknande artiklar