Här är Sveriges (hittills) största solcellspark

Foto: Solkompaniet

Står för två procent av solenergin i Sverige.

Supermiljöbloggen skrev tidigare i dag om att Sveriges största solcellsanläggning för bostadshus invigts i Lund. Observanta läsare tipsade oss snabbt om att Sveriges största solcellsanläggning, alla kategorier, invigdes så sent som i förra veckan.

Solsidan, som anläggningen kallas, är byggd av Solkompaniet på uppdrag av Varberg Energi. Parken ligger utmed E6:an i höjd med Munkagård. Den har runt 9 300 moduler och en toppeffekt på 2,7 MW. På ett år produceras här el till motsvarande 250 villor. Hallands Nyheter skriver att Solsidan är Sveriges överlägset största solcellspark, tre gånger så stor som den näst största parken.

Johan Öhnell, styrelseordförande på Solkompaniet, kommenterar i ett pressmeddelande:

– Varberg Energi ligger långt framme som redan börjat bygga i stor skala och Varberg är snabbt på väg att bli en av de kommuner som har mest solel. Enbart Solsidan står redan för två procent av solenergin i Sverige.

Miljö online2

Liknande artiklar