Havsområden på en miljon kvadratkilometer stängs för fiske

Foto: Greenpeace / Gavin Newman

Det är Storbritannien som planerar att skydda flera stora områden i Stilla havet och i Atlanten.

I veckan meddelade Storbritanniens regering att man kommer skydda flera stora havsområden kring några av de ögrupper i södra Stilla havet och södra Atlanten som fortfarande tillhör landet, det här rapporterar bland annat The Guardian.

Exempelvis blir det förbjudet att leta efter olja här, och kring två av ögrupperna, Pitcairnöarna och Ascension blir det framöver inte heller tillåtet att fiska i stora delar av de skyddade områdena. I ett pressmeddelande skriver Storbritanniens regering:

This will involve the permanent closure of an additional one million square kilometres of ocean to commercial fishing, to preserve important marine life.

Supermiljöbloggen skrev nyligen om hur USA beslutat att förbjuda fiske och andra extraktiva aktiviteter i ett område utanför Hawaiis kust som är 1,5 miljoner kvadratkilometer stort, vilket kan jämföras med hela Sveriges yta som är på drygt 447 000 kvadratkilometer.

Miljö online2

Liknande artiklar