Jättepandan gör comeback

Foto: Public Domain

Den kinesiska jättepandan som länge varit utrotningshotad är nu inte längre lika utsatt, uppger Internationella naturvårdsunionen (IUCN). I organisationens lista över hotade arter har pandans status därmed formulerats om till ”sårbar”.

Pandor har under en lång tid varit symbol för utrotningshotade arter, men årtionden av insatser har nu kunnat stabilisera stammen. Anledningen sägs framför allt vara att den kinesiska regeringen satsat på att återställa bambuskogarna och att det i sin tur gett populationen en chans att stadigt öka. Idag tros det finnas 1.864 vuxna jättepandor, totalt 2.060 om också pandaungarna räknas med.

Världsnaturfonden (WWF) som länge haft pandan som logo firar det glädjande beskedet, men vill samtidigt slå fast att faran inte är över.

Huvudorsaken till att vi inte kan vara helt lugna är att vi fortfarande bara pratar om strax över 2000 individer, så det är inte ett bestånd som är säkert för alltid. Det är en början på ett mycket bra arbete, men det måste fortsätta, säger WWF:s Colin Butfield i en intervju med Dagens Nyheter.

Miljö online2

Liknande artiklar