Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Kitty Ehn: Hur ska framtiden se ut?

    Kitty Ehn Foto: Hanna Åkesson

    KRÖNIKA: Vi lever i den bästa av tider, och vi lever i den sämsta av tider. Allt beror på vilken tolkning som du väljer att lyssna på.

    Hela vårt samhälle är en berättelse. Ett narrativ som formar, och samtidigt är resultatet av, allt som vi människor ser, känner och gör. Detta narrativ är samma för alla människor som just nu lever på vår planet, men tolkas olika.

    Vi lever i den bästa av tider. På två årtionden har en miljard människor lyfts ur fattigdom. Medelinkomsten i utvecklingsländer, förutom Kina, har nästan dubblerats. Denna tolkning syns tydligt under Världsbankens årliga forum. Budskapet är att vi har mer pengar, lever längre, och tillväxtekonomins utveckling går i en rasande fart.

    Vi lever i den sämsta av tider. Under de fem klimattoppmöten som jag har varit på är tolkningen av vår tids berättelse en annan. På två årtionden har havsisarna minskat mer än någonsin. Medeltemperaturen har redan höjts med omkring 1°C, och om vi människor inte drastiskt ändrar vårt sätt att leva och konsumera kommer livet som vi känner till det att utplånas. Miljörörelsen hamnar ofta i samma tolkning. Vi pratar om klimat och miljö som ödesfrågor, varnar för klimathotet, klimatkatastrofer och mänsklighetens undergång.

    Svart på vitt blir det tydligt varför så många människor väljer att inte lyssna på miljörörelsens tolkning. Problemet med undergångs-narrativet är att det skapar passivitet. Istället för det som miljörörelsen vill göra, att engagera och få människor att agera mot vår tids problem, får denna berättelse människor att tappa hoppet.

    Ändå menar jag inte att denna tolkning är fel. Världen står inför enorma utmaningar, och faktum är att vårt nuvarande sätt att leva är ohållbart. Men oavsett detta måste miljörörelsen tänka ett steg längre.

    Vi måste skapa en ny berättelse, som människor vill och kan sträva mot.

    Vad menar vi egentligen med hållbar utveckling? Hur är den? Hur känns den? Vad gör vi för att komma dit? Vad menar vi med ett fossilfritt samhälle, klimatansvar och klimaträttvisa? Hur ser den framtiden ut?

    En kollega inom miljörörelsen sa en gång att ”vår roll är att lösa problem, inte att skapa visioner”. Jag menar på motsatsen. Precis som det behövs långsiktighet i politiken för att kunna hantera dagens klimatutmaningar så krävs det även långsiktighet i våra planer för ett hållbart samhälle.

    Miljörörelsen har den kunskap och de verktyg som krävs för att skapa och kommunicera en vision som går bortom alla tolkningar av nutiden. Istället för att varna för undergången kan vi visa en annan väg – mot den hållbara framtid som är fullt möjlig, och fullständigt nödvändig. Så hur vill du att framtiden ska se ut?

    Kitty Ehn


    Supermiljöbloggens fasta krönikörer heter Johanna Grant, Mattias Svensson, Kitty Ehn och Anders Wijkman. Åsikterna är krönikörernas egna och behöver varken spegla åsikter från övriga krönikörer eller Supermiljöbloggens skribenter.

    För diskussioner är ni välkomna till Supermiljöbloggens facebooktrådar, och för rättningar och tankar kring innehållet får ni gärna kontakta krönikören eller SMB-redaktören Beatrice Rindevall.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.