Nemo och Doris borde få stanna i haven

Foto: CrisisRose Wiki CC BY-SA 3.0

Nu var det drygt en vecka sen den efterlängtade filmen Hitta Doris hade premiär i Sverige. Det finns dock skuggor som hänger över filmens popularitet – viljan att ha en egen Nemo eller Doris hemma i akvariet. 

Efter dundersuccén Hitta Nemo har många längtat efter uppföljaren om Nemos förvirrade kompis Doris, en fisk av arten Blue Tang. Efter Hitta Nemo blev efterfrågan på Nemo-fiskar, det vill säga clownfiskar, så stor att arten nästan försvann helt och hållet från reven utanför bland annat Thailands kust. Ett projekt startades där odlad clownfisk skulle sättas ut i haven för att rädda bestånden, något som var lättare sagt än gjort.

Första gången satte vi ut 6 000 fiskar. Bara 24 var kvar efter ett dygn, säger Thon Thamrong-nawasawat på institutionen för marinvetenskap vid Kasetsart-universitet i Bangkok till Sveriges Radio.

Han menar på att det kostar en euro att ta upp en clownfisk ur havet, men det kostar 10 000 euro att sätta tillbaka en ny och få den att överleva.

Nu får vi hoppas att filmen Hitta Doris inte ger samma förödande konsekvenser för arterna som föregångaren fick.

Miljö online2

Liknande artiklar