Niklas Zennström vill se ett klimatneutralt Sverige till 2030

Foto: Mistra

IT-entreprenören som bland annat startat företaget Skype vill att politikerna höjer ribban.

I veckan publicerades forskningsstiftelsen Mistra och Miljömålsberedningen en ny antologi: Klimatpolitiken, om jag var statsminister…

I boken, som kan läsas direkt som pdf eller beställas hem gratis här, skriver elva personer med stor kompetens från olika delar av samhället varsin text kring frågan ”Vad jag skulle göra för att skapa ett klimatneutralt Sverige om jag var statsminister?”

En av de som medverkar är Niklas Zennström, IT-entreprenören som bland annat startat företaget Skype och som är medgrundare till stiftelsen Zennström Philanthropies som stöder olika miljöinsatser. Han skriver att politikerna i Miljömålsberedningen lagt ribban alldeles för lågt i och med att de siktar på att Sverige ska ha nettonollutsläpp senast år 2045.

Bland annat skriver Niklas Zennström:

Statsministern måste sätta upp en ny spelplan som gör att klimatsmarta lösningar är självklara kommersiella beslut. Kännbara miljöskatter skulle bidra till att hållbara alternativ blir mer konkurrenskraftiga och att entreprenörer och investerare blir mer intresserade av att hitta nya lösningar.

En statlig hållbarhetsfond kan erbjuda kapital för nystartade clean tech-bolag. Satsningar ska ske via riskkapitalfonder och affärsänglar som kan ta modiga investeringsbeslut. Jag skulle dessutom låta de nya miljöskatterna finansiera slopade skatter på företagen i miljösektorn. Det skulle locka ännu mer kapital, kunskaper och entreprenörer till Sverige. Om vi vill bli bäst på clean tech måste vi även se till att vi har den bästa utbildningen inom området och satsa på forskning i gränslandet mellan olika vetenskaper.

Sverige har ambitiösa klimatmål men jag vill höja ribban och sätta upp att vi ska bli klimatneutrala redan 2030. Allvaret i klimatutmaningen kräver det, och då kan vi verkligen bli ett internationellt föredöme. En seriös statsminister måste visa genuint ledarskap och släppa loss de krafter och kompetenser som kan ge oss en hållbar framtid.

Bland de övriga som medverkar märks exempelvis Mattias Goldmann, vd för Fores, Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Sida samt Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH.

Miljö online2

Liknande artiklar