Senaste om kritiserade avtalen: CETA får ja, fortsatt oklar framtid för TTIP

EU:s frihandelsavtal med Kanada får klartecken i oktober, men förhandlingarna om det liknande avtalet med USA har kört fast.

Under fredagen möttes EU:s handelsministrar i Bratislava för att fortsätta diskussionerna om de omdebatterade transatlantiska frihandelsavtalen, skriver GP. Efteråt kunde Sveriges representant Ann Linde (S) bekräfta att det blir ett okej till CETA, som sägs ska främja handel mellan EU och Kanada. Avtalet godkändes redan 2014, men har alltså inte ratificerats förrän nu. Alla parter väntas nu skriva på avtalet i slutet av oktober när Kanadas premiärminister Justin Trudeu kommer till Bryssel. Det finns dock en liten chans att EU-parlamentet röstar nej.

Både TTIP och CETA kritiseras för att urholka miljölagstiftning genom att göra det enklare för industrier och företag att stämma stater för förlorad vinst. Det kommer bli enklare att handla med oljesand och andra koldioxidintensiva bränslen, och EU:s försiktighetsprincip hotas. Dessutom uppges förhandlingarna ske på ett odemokratiskt vis, där allmänheten har liten insyn i vad som egentligen försiggår. Här har Supermiljöbloggen skrivit mer om nackdelarna.

Lyckligtvis ser det tuffare ut för frihandelsavtalet mellan USA och EU. Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel sade för några veckor sedan att förhandlingarna ”har havererat”, och läget ser inte ut att ha förändrats efter Bratislava-mötet. TTIP-anhängarna har hoppats på att få igenom avtalet innan Barack Obama avgår som USA:s presidtent, men eftersom flera länder vill lägga ner förhandlingarna helt beräknas processen ta betydligt längre tid än så.

Runt om i Europa hörs allt fler protester mot frihandelsavtalen. Den 17 september hölls en stor motdemonstration i Tyskland som samlade 250 000 personer, och liknande motaktioner har genomförts i bland annat Bryssel. Från svenskt håll verkar politikernas intresse för en debatt dock vara ljummet, men organisationer som StoppaTTIP och Skiftet gör aktioner och driver namninsamlingar mot avtalet.

Miljö online2

Liknande artiklar