Solelkommissionen välkomnar regeringens besked om att se över solskatten

Foto: Solkompaniet

Men en långsiktig lösning måste snabbt presenteras, menar företagsnätverket, så att utbyggnaden av solceller på sjukhus, kontor och flerbostadshus kan ta fart. 

Regeringen meddelade i veckan att man ska se över den hårt kritiserade skatten på solelproduktion som infördes i somras och som gäller för alla som har en eller flera solcellsanläggningar på sammanlagt 255 kW eller mer. Finansminister Magdalena Andersson (S) sa bland annat till TT Nyhetsbyrån:

– Vi jobbar för fullt för att se om det finns möjligheter för en nedsättning till lägsta nivå. Det vi tittar på är hur långt det är möjligt att gå ned.

På Twitter skrev Lorentz Tovatt, politiskt sakkunnig hos miljöminister Karolina Skog (MP):

Hos Solelkommissionen, som är ett nätverk bestående av HSB, Telge Energi, Solkompaniet och Vasakronan, är man väldigt glada över att regeringen lyssnat på kritiken. Exempelvis menar man att det nu skapas förutsättningar för att det kommer att installeras solceller på alla nya flerbostadshus som ska byggas i Sverige.

Johan Öhnell, styrelseordförande på Solkompaniet, säger i en kommentar till Supermiljöbloggen:

– Nu måste regeringen snabbt presentera en långsiktig lösning, som får fart på utbyggnaden av solceller på sjukhus, kontor och flerbostadshus. Lämpligen används industrins och serverhallarnas nedsättning av energiskatten, till 0,5 öre, även för större fastighetsägare med lokalt egenproducerad el. Lösningen är noggrant utredd, beprövad och bygger på EU:s gruppundantagsförordning för statsstöd.

Johan Öhnell fortsätter:

– Alternativt ändras lagen om skatt på energi så att begränsningen på 255 kW gäller per anläggning i stället för per juridisk person. Statsstödsreglerna hanteras genom att hänvisa till skattens administrativa konsekvenser, men det är en mer osäker lösning som inte helt ger den långsiktighet som marknaden och klimatet behöver.

Solelkommissionen menar att det är fullt möjligt att år 2030 producera tio procent av Sveriges elbehov med energi från solen.

Miljö online2

Liknande artiklar