Sveriges största solcellsanläggning för bostadshus invigd

Foto: Kraftringen

Anläggningen är cirka 5 500 kvadratmeter stor och ligger i Lund. 

I måndags invigdes Sveriges hittills största solcellsanläggning för bostadshus. Det är företaget Kraftringen som på uppdrag av Lunds Kommunala Fastighets AB levererat anläggningen som monterats på hustak i kvarteret Rådhusrätten i Lund.

I ett pressmeddelande skriver Kraftringen:

Elen som produceras i anläggningen kommer att gå till fastighetsel, såsom ventilationssystem, belysning och tvättstugor. Eftersom anläggningen är ansluten till elnätet kan eventuellt överskott säljas tillbara till Kraftringen, men tanken är också att hyresgästerna i framtiden ska kunna ta del av el från anläggningen och alltså inte behöva köpa in lika mycket el själva.

Sydsvenskan fanns på plats under invigningen och skriver:

Kostnaden för anläggningen har varit drygt 12 miljoner kronor, inklusive statligt stöd på 3,6 miljoner kronor. På 17 år beräknas investeringen vara betald, medan livslängden på anläggningen bedöms till 30 år.

Miljö online2

Liknande artiklar