Torskfisket i Östersjön måste minska rejält under 2017

Foto: Erling Svensen / WWF

EU-kommissionen föreslår nya kvoter. 

Det går inte alls bra för torsken i Östersjön, vare sig i det östra eller västra beståndet. Forskarna oroas och i veckan presenterade EU-kommissionen sitt förslag på kvoter för nästa år, där det ser ut att bli en kraftig minskning.

EU-kommissionen skriver:

The scientific advice received earlier this year recommended severe reductions in fishing to help these stocks recover from their currently very low levels. The quota now proposed for Western cod amounts to 1588 tons, down 88% compared to 2016 levels. The quota proposed for Eastern cod amounts to 24927 tons, i.e. 39% less than in 2016.

Ingenting är dock klart ännu, utan fiskekvoterna ska upp för diskussion när EU:s fiskeministrar möts i Luxemburg om två veckor.

Inger Melander, sakkunnig i fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF, säger i ett uttalande till TT Nyhetsbyrån:

Görs inget i tid för att torsken ska återhämta sig så kan det innebära att vi förlorar fisket helt och hållet i snar framtid.

Miljö online2

Liknande artiklar