En av Sveriges värdefullaste våtmarker blir naturreservat

Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Området ligger i Dalarna och är en viktig livsmiljö för flera fågelarter.

I dag meddelade länsstyrelsen i Dalarna att man fattat beslut om att bilda Sälsflottens naturreservat, som enligt skötselplanen (pdf) består av ett vidsträckt myrkomplex på sammanlagt 530 hektar. I ett pressmeddelade skriver länsstyrelsen:

Området sprider ut sig över Vansbro och Gagnefs kommuner och tillhör en av Sveriges värdefullaste våtmarker. Det är en viktig livsmiljö för flera fågelarter som nu skyddas.

Maria Blomkvist, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen i Dalarna, säger i pressmeddelandet:

– Som besökare i Sälsflotten har du möjlighet att uppleva denna stillsamma myr på egen hand. Våtmarkerna breder ut sig runtomkring dig, och vänder du blicken söderut så ser du Birtjärnsbergets siluett mot horisonten. Det är en vacker plats, som kan vara svårtillgänglig eftersom våtmarken inte alltid bär fotgängare.

Miljö online2

Liknande artiklar