Greenpeace stämmer den norska staten

Foto: Unsplash / Pixabay (Public Domain)

Idag stämde Natur og Ungdom och Greenpeace den norska staten för att de tillåter ny oljeborrning i Arktis.

Norge har gett 13 bolag nya licenser för att borra efter olja i Barents hav i Arktis, bland annat Statoil och svenska Lundin Petroleum. Sedan 2014 har landet en grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om naturen och miljön för framtida generationer, och nu ska lagen enligt Greenpeace prövas i rätten för första gången.

Norge var ett av de första länderna att ratificera klimatavtalet från Paris, men avtalet hann inte ens träda i kraft förrän norska staten valde att öppna för ytterligare oljeborrning. Det visar på ett monumentalt hyckleri, skriver Truls Gulowsen, chef för Greenpeace Norge i pressmeddelandet.

”Vi är generationen som kan stoppa olja”.

Samtidigt startar organisationen en namninsamling för att lämna in till domstolen. I skrivande stund har över 22 000 personer skrivit på.


I grundlagsparagrafen står det att:

“Var och en har rätt till en miljö som säkrar hälsan och till en natur vars produktionskapacitet och mångfald är bevarad. Naturresurserna skall disponeras utifrån långsiktiga och allsidiga överväganden vilka ska skydda denna rätt också för framtida generationer. Statens myndigheter skall vidta åtgärder för att implementera dessa principer.“

Miljö online2

Liknande artiklar