Klart i går: EPH tar över Vattenfalls brunkolsverksamhet

Foto: Daniel Mueller / Greenpeace

Affären slutfördes samma dag som EU:s miljö- och klimatministrar beslutade att EU ska ratificera klimatavtalet från Paris.

I går stod det klart att det svenska statliga bolaget Vattenfall har slutfört försäljningen av sina tyska brunkolstillgångar. Kolkraftverken och de tillhörande dagbrotten kommer att gå till den tjeckiska energikoncernen EPH och dess finansiella partner PPF Investment.

EPH har tidigare gjort klart att man hoppas på en renässans för kolkraften i Europa.

Den svenska regeringen har fått hård kritik för att man i somras godkände försäljningen, bland annat av miljöorganisationer och forskare som menar att brunkolsverksamheten måste fasas ut om klimatmålen som sattes upp i Paris förra året ska ha en chans att nås.

Supermiljöbloggen har inte sett någon kommentar från regeringen om att affären nu är i hamn. Men bara några timmar efter pressmeddelandet från Vattenfall kom beskedet att EU:s miljö- och klimatministrar beslutat att EU ska ratificera klimatavtalet från Paris.

På Sveriges Radios Ekot lät det då så här:

il

Miljö online2

Liknande artiklar