Miljöministern krävs på svar om åtgärder mot fimpar

Foto: Anders Hellberg

Varje år slängs omkring en miljard fimpar på gator, torg och i naturen – bara i Sverige. 

Förra året skrev Håll Sverige Rent en debattartikel här på Supermiljöbloggen om problemet med fimpar:

En fimp på gatan må vara ringa, men en miljard fimpar går inte att beskriva på något annat sätt än som ett betydande samhällsproblem. Håll Sverige Rent anser att cigarettfimpen, liksom allt annat småskräp, bör inkluderas i nedskräpningsboten. Dels utgör det en viktig signal för allmänheten att det mest frekventa skräpet i Sverige faktiskt omfattas av en bot, dels är det enklare för den som skriver ut boten eftersom man slipper den svåra gränsdragningsproblematiken som uppstår när någon kastar ett mindre skräp. Den som skriver ut boten slipper helt enkelt fundera på om nedskräpningen är straffbar eller inte.

Riksdagsledamoten Lennart Axelsson (S) är inne på ett liknande spår. För drygt en vecka sedan lämnade han in en skriftlig fråga till miljöminister Karolina Skog (MP), där han skriver:

Skräp i parker och på gator och torg är tyvärr en vanlig syn. Och det finns ett speciellt skräp som det formligen kryllar av, nämligen fimpar. Varje dag slängs 2,7 miljoner fimpar på marken i Sverige. Håll Sverige Rents undersökningar visar att det slängs 1 miljard fimpar varje år på våra gator och torg, 1 000 000 000. Det motsvarar drygt 13 000 badkar fyllda med stinkande fimpar.

Mätningar visar att ca 60 procent av allt skräp i stadsmiljöer är fimpar – ett giftigt skräp som det i dag är helt riskfritt för rökaren att kasta på gatan, trots att det infördes böter för några år sedan för att tydligare visa att det är fel att skräpa ned. Men fimpen undantogs av obegriplig anledning från att räknas som grund för böter.

Min fråga till miljöministern är:

Pågår det något arbete med att försöka komma till rätta med detta stora miljöproblem?

Ett svar väntas från miljöminister Karolina Skog i nästa vecka.

Miljö online2

Liknande artiklar