Nytt marint naturreservat föreslås i Kattegatt

Foto: Länsstyrelsen Skåne

Positivt både för den biologiska mångfalden och för möjligheten att fiska hållbart, menar länsstyrelsen i Skåne. 

I dag meddelade länsstyrelsen i Skåne att man inlett en process för att bilda ett marint naturreservat i de nordligaste delarna av Skånes Kattegattområde. Det handlar om mjuka bottnar som ligger djupare än 20 meter som nu är aktuella för att ingå i reservatet.

Jonas Gustafsson, marinbiolog på länsstyrelsen i Skåne, säger i ett pressmeddelande:

– Ett naturreservat innebär att området fredas från skadliga verksamheter, till exempel bottentrålning, och samtidigt öka bottensamhällenas biologiska mångfald och produktion. På så sätt kommer även fiskproduktionen att gynnas. Det skulle kunna vara möjligt att tillåta andra typer av fiske, exempelvis fiske med kräftburar inom delar av området.

Länsstyrelsen är ännu inte färdig med den geografiska avgränsning, men en del av området har varit fiskefritt sedan 2009, och länsstyrelsen ser återupptagen bottentrålning som det största hotet mot mjukbottnarnas djursamhällen.

I början av nästa år hoppas länsstyrelsen i Skåne kunna presentera ett första förslag på vad som ska skyddas och vilka föreskrifter som ska gälla.

____

Nedan kan du se ett videoklipp från inventeringar av Skånes djupa Kattegattbottnar.

Miljö online2

Liknande artiklar