Oceana vill se tillfällig stängning av torskfisket i västra Östersjön

Foto: Oceana

EU:s fiskeministrar fattar beslut i nästa vecka.

Den internationella miljöorganisationen Oceana, som arbetar med frågor som rör skydd av havsmiljöer, vill se en tillfällig stängning av fisket av den kritiskt överfiskade torsken i västra Östersjön. Detta för att ge beståndet möjlighet till återhämtning.

Lasse Gustavsson, vd för Oceana i Europa, säger i ett pressmeddelande:

– EU:s gemensamma fiskeripolitik kräver att länderna återskapar bestånden till hållbara nivåer. Att strunta i de vetenskapliga råden gränsar till att vara olagligt.

I västra Östersjön (underområde 22, 23, 24 på kartan) befinner sig torsken i en kritisk situation, vilket bland annat beror på det höga fisketrycket. Oceana skriver i pressmeddelandet att framför allt Danmarks regering dock inte verkar inse allvaret i situationen:

Enligt de vetenskapliga rekommendationerna från internationella havsforskningsrådet ICES bör torskkvoten för västra Östersjön begränsas till 917 ton under 2017 – en massiv minskning med 93 procent jämfört med föregående år. Danmark vill inte ha högre begränsningar än 20 procent, vilket motsvarar fångster som ligger tio gånger över forskarnas rekommendationer.

EU:s fiskeministrar fattar beslut om 2017 års fiskekvoter i Östersjön i början av nästa vecka.

Miljö online2

Liknande artiklar