Parisavtalet träder i kraft

Foto: Public domain

I tisdags röstade EU-parlamentet ja till ratificering av det globala klimatavtalet från 2015, vilket betyder att avtalet nu börjar gälla på riktigt. 

EU:s miljöministrar godkände ratificeringen redan förra veckan, men för att formellt kunna acceptera avtalet behövdes parlamentets stöd. För att avtalet ska träda i kraft krävs att minst 55 procent av världens länder, som står för minst 55 procent av de globala utsläppen, har ratificerat det. Innan EU:s godkännande hade 62 länder, som gemensamt stod för knappa 52 procent av utsläppen, undertecknat. Med EU-parlamentets godtycke passerades således den gränsen, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Parisöverenskommelsen träder nu i kraft om trettio dagar.

Förutom EU är Indien, USA och Kina viktiga aktörer som har ratificerat avtalet. Trots godkännandet på EU-nivå måste alla unionens enskilda medlemsländer även ratificera överenskommelsen individuellt.

Miljö online2

Liknande artiklar