Svenskarnas elektronikhamstrande når nya nivåer

Foto: Chlef Trent (CC BY 2.0)

Enkelt, avskalat, minimalistiskt. Så beskrivs den svenska inredningsstilen gång på gång. Men trots det hamstrar vi som aldrig förr.

Det gäller den växande mängden elavfall som svenskar förvarar i sina hem. Enligt Batteriåtervinningens senaste beräkningar förvarar vi i runda slängar 20 800 ton batteridrivna elprodukter i våra hem, produkter som vi inte längre använder.

Enligt Batteriåtervinningen är just elavfall den snabbast växande avfallskategorin världen över, något som kanske inte förvånar med tanke på hur ofta vi uppmanas att uppgradera telefonen eller köpa valfri revolutionerande teknikpryl.  På bara ett år har mängden elavfall i svenska hem ökat med 2000 ton.

Metaller och andra komponenter i batterier och elprylar behöver komma tillbaka in i kretsloppet igen för att jordens resurser inte ska utarmas. Nästan allt innehåll i batterier och elektronik kan återvinnas. Fungerande elprylar kan säljas, skänkas eller delas med andra, säger Batteriåtervinningens Micaela Westerberg  i ett pressmeddelande.

Ett ökat fokus på cirkulär ekonomi är någonting som tagits upp av såväl FN:s hållbarhetsmål som de svenska miljömålen. Låt oss vända trenden, sluta hamstra elektronik och lämna in de prylar vi inte använder till återvinning. Vi föredrar ju trots allt enkelt, avskalat och minimalistiskt.

Miljö online2

Liknande artiklar