Bayern München och Real Madrid spelar i återvunna matchställ

Foto: Juan Fernández

Proffslagen satsar på matchställ av återvunnen plast för att uppmärksamma nedskräpningen av världens hav. Men trots att några lag nu försöker skaffa en miljövänlig image stöttas fortfarande stora delar av fotbollsindustrin av fossilbolag. 

När Real Madrid i söndags mötte Sporting Gijon var det något under matchen som stack ut lite extra (förutom faktumet att jumbolaget Gijon nästan lyckades ta poäng av Real). Hemmalaget bar nämligen ett matchställ helt gjort av återvunnen plast från Indiska oceanen för att uppmärksamma nedskräpningen av världens hav.

Först ut med de återvunna matchställen var dock Bayern München, som redan i början av november iklädde sig de skräpiga matchkläderna i en match mot Hoffenheim.

Annars har fotbollen varit relativt förskonad från påtryckningar från miljövärlden, trots att stora fossilbolag ofta är intressenter i flertalet stora klubbar och turneringar. Exempelvis är världens största gasbolag, ryska Gazprom, huvudsponsor till både Champions League och FIFA World Cup, samt finansiär till fyra europeiska proffsklubbar – Zenit Saint Petersburg, Schalke 04, Chelsea and Red Star Belgrade. Gazprom har kritiserats hårt för sitt borrningssamarbete med Shell i Arktis.

Förhoppningsvis är Bayern Münchens och Real Madrids återvunna matchställ första steget i en ny miljövänlig trend i fotbollsvärlden.

Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om de återvunna matchställen under hashtagen #plastfrinovember på vår instagram. Här och här kan du se vad som skrevs då.

Miljö online2

Liknande artiklar