Fossilerna försvinner från Danmarks största energiföretag

Foto: News Oresund (CC BY 2.0)

I veckan släppte DONG Energy sin senaste delårsrapport. Enligt rapporten planerar energiföretaget att avsluta sin olje- och gasverksamhet.

DONG, eller Dansk Olja och Naturgas, är Danmarks största energiföretag och förser hälften av befolkningen med elektricitet. Men enligt den senaste delårsrapporten är det alltså dags att bryta med både olja och naturgas, namnet till trots.

Företagets VD, Henrik Poulsen, kommenterade nyheten:

Vi har bestämt oss för att inleda en process med det slutliga målet att avsluta vår olje- och gasverksamhet. Det här bör ses som ett steg i DONG Energy’s strategiska omvandling mot att bli världsledande inom förnybart…

Företaget har på senare år investerat allt mer i vindenergi men även biomassa ses som en viktig ersättare till de fossila bränslena. Just nu pågår flera projekt för att omvandla existerande oljeslukande kraftverk till fossilfria sådana.

Miljö online2

Liknande artiklar