Köttskatt skulle kunna rädda en halv miljon människor

Foto: Public Domain

Maten står för en fjärdedel av utsläppen globalt. Enligt en ny studie från Oxford University skulle en skatt på kött och mejeriprodukter minska klimatpåverkan och genom hälsosammare diet rädda en halv miljon människor per år.

En klimatskatt på 40 procent på nötkött skulle leda till en minskning med 13 procent i konsumtion, vilket skulle räcka för att få ner köttets negativa klimatpåverkan med en miljard ton per år, motsvarande vad flygindustrin släpper ut.

Det är tydligt att vi inte har någon chans att hålla klimatförändringarna under två grader om vi inte gör något åt utsläppen från vårt matsystem, säger Marco Springman som ledde studien.

Forskarna tittade på olika typer av skatter och kom fram till att det optimala systemet höjer skatter på kött samtidigt som nyttigare mat subventioneras och pengar går tillbaka till folket.

Klimatskatterna som enligt forskarna behövs är 15 procent på lamm, 8,5 procent på kyckling, 7 procent på fläsk och 5 procent för ägg, skriver Guardian.

Miljö online2

Liknande artiklar