”Sluta spola ner 1,4 miljarder snusprillor i toaletterna varje år”

Foto: Svenskt vatten

Svenskt Vatten vill få ett stopp på fulspolningarna.

Avloppsreningsverken i Sverige är inte byggda för att ta hand om farliga ämnen som till exempel kadmium från snus. Det här gör att Svenskt Vatten, branschorganisationen som företräder kommunernas VA-organisationers intressen, nu går ut med uppmaningen att svenskarna måste sluta spola ner cirka fyra miljoner snusprillor eller påssnus varje dag.

– Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i Sverige och 1 100 ton skräp från snus är en helt onödig påfrestning på avloppsreningsverken, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Enligt Svenskt Vatten är det många som slänger sitt snus på andra ställen än i en papperskorg då de tror att snus förmultnar och inte påverkar miljön eller naturen. Men detta är alltså felaktigt. Snus ska alltid slängas bland det förbränningsbara avfallet, skriver Svenskt Vatten.

Miljö online2

Liknande artiklar