Svenska plastpåsar – nu med varningstext

Foto: KellyB (CC BY 2.0)

Från och med nästa år kommer svenska plastpåsar förses med information om påsens miljöpåverkan, det berättade regeringen i ett pressmeddelande igår.

Beslutet innebär att alla affärer och butiker som förser sina kunder med plastbärkassar nu även måste informera om kassarnas skadliga påverkan på miljön. Informationen måste också prata om de fördelar en minskad plastförbrukning för med sig.

– Våra hav fylls med plastskräp. Om vi inte gör något riskerar det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Trots förbud slängs idag mängder med skräp på våra gator och i naturen. Plastbärkassar är ett särskilt stort problem och därför behöver vi agera, säger miljöminister Karolina Skog.

Tanken med beslutet är att Sveriges förbrukning av plastkassar ska minska och därmed även nedskräpningen i naturen.

Men alla är inte lika positiva till regeringens planer. Centerpartiets miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe menar att det nya förslaget är alldeles för lamt.

Det är en besvikelse att regeringen väljer att lägga ett förslag som är så här urvattnat. Det krävs mycket högre ambitioner än så här om vi ska minska plastpåsarnas miljöpåverkan, säger Yngwe.

Centern själva skulle hellre se ekonomiska påtryckningar i form av skatt på plastpåsar, någonting som även Naturvårdsverket har föreslagit.

Läs även några av våra andra artiklar på temat plast. Till exempel den om kuststräckor fyllda av skräp eller om fiskar som börjar få det trångt.

Miljö online2

Liknande artiklar