Sverige får bottenbetyg i ny granskning – fler skyddade havsområden behövs

Foto: Germund Sellgren

Regeringen måste lägga i en högre växel för att nå målet om att skydda minst tio procent av havsmiljön, menar Världsnaturfonden WWF.

I förra veckan presenterade Världsnaturfonden en granskning (pdf) av hur länderna runt Östersjön hittills lyckats med målsättningen att skydda minst tio procent av havsmiljön till år 2020.

Samtliga länder har mycket att göra, konstaterar WWF. Sverige har exempelvis endast skyddat 6,6 procent av vår del av Östersjön, och det befintliga skyddet är dessutom inte effektivt nog, menar WWF, som i rapporten pekar på att de svenska reservaten är ojämnt spridda och att väldigt få inkluderar fiskerestriktioner.

– Vi är inne i ett kritiskt läge där Sverige måste lägga i en högre växel för att nå målet om att skydda minst tio procent av havsmiljön. Och det är avgörande att det inte enbart är ett skydd på papperet, säger Mattias Rust, enhetschef för vatten på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Miljö online2

Liknande artiklar