Veckans positiva nyhetslista

Foto: Public Domain

Vissa veckor är det extra viktigt att inte missa de positiva nyheterna. Värna om klimathoppet med följande fem punkter:

1. Australien ratificerar klimatavtalet

Landet har kritiserats hårt de senaste åren på grund av sitt bristande klimatengagemang och fortsatta investerande i fossila energislag. Men nu har alltså en av världens största utsläppsbovar äntligen ratificerat FN:s klimatavtal.

P.S. När de ändå är i farten har de även bestämt att ett av världens smutsigaste kolkraftverk, Hazelwood station, ska stängas ner i mars nästa år.

2. Nordens största vindkraftpark byggs i Östersjön

Vattenfall har vunnit en budgivning och kommer att stå för byggandet av Nordens största vindkraftspark i Kriegers Flak i Östersjön. Den planerade parken kommer att kunna förse 600 000 danska hushåll med ren el.

3. Svensk kollektivtrafik älskar förnybart

Närmare 80 procent av bussar i svensk kollektivtrafik körs nu på förnybara bränslen.

För tio år sedan var andelen förnybart endast sex procent i kollektivtrafiken, nu nästan 80 procent, säger Anders Haaker från tidningen Bioenergi.

5. Brittiska dubbeldäckare ger bättre miljö

Storbritanniens satsningar på miljövänliga dubbeldäckare har gett resultat. En ny rapport visar att 3,760 kolsnåla bussar räddar klimatet från 55,000 ton metan-, koldioxid- och kväveoxidutsläpp årligen. Det är en utsläppsbesparing lika stor som 5,808 hushålls årliga energiförbrukning.

5. Plastpåsen tackar för sig i Kalifornien

Efter en omröstning i tisdags stod det klart att Kalifornien blir den första delstaten att totalförbjuda plastpåsar i mataffärer. Förslaget lades fram redan 2014 men försenades på grund av starka påtryckningar från plastindustrin.

Ytterligare ett hett tips är att följa Supermiljöbloggen på instagram där vi just nu lever plastfritt under kampanjen ”Plastfri november”.

Miljö online2

Liknande artiklar