Unikt gotländskt skärgårdsområde skyddas

Foto: Länsstyrelsen Gotland

Länsstyrelsen har fattat beslut om att bilda naturreservatet Slite skärgård, som blir cirka 6 323 hektar stort.

Ett unikt gotländskt skärgårdsområde med höga naturvärden både på land och i vatten ska skyddas, det meddelade Länsstyrelsen Gotland i veckan.

Slite skärgård ligger vid Gotlands östra kust och området som nu skyddas är 6 323 hektar stort varav 5 959 hektar är vatten. Ett tiotal öar och skär ingår i naturreservatet, där bland annat många olika fågelarter håller till, framförallt häckande sjöfågel.

​– Det är oerhört glädjande att Länsstyrelsen fattat beslut om att bilda naturreservatet Slite skärgård. Vi har bara ett annat marint naturreservat på Gotland och nu skyddas en skärgårdsmiljö som är helt unik i sitt slag. Jag hoppas verkligen att många besökare ska utnyttja sin allemansrätt och upptäcka naturen och djurlivet som finns både på land och under vattenytan i naturreservatet, säger landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård, i ett pressmeddelande.

Miljö online2

Liknande artiklar